Tenia una idea de forn



Aprofitem les vacances de Nadal per anar a València i visitar l’exposició dedicada a Vicent Andrés Estellés del Centre del Carme. El lector del poeta, fetitxista, s’agrada de descobrir els llibres dedicats, les gasetilles sobre fets d’efímera actualitat, les fotos de joventut i els manuscrits de poemes escrits amb aquella lletra menuda. La mostra, a més, ofereix altres dades interessantíssimes i l’oportunitat d’escoltar les opinions d’altres passavolants. Dues senyores que sembla que el van conèixer es lamenten que els textos només estiguen “en valenciano” i malparlen, encara, de Fuster. Les opinions, ací, són odis atàvics dels quals, ocasionalment, se’n salva el veí o algun membre de la família. Visitem la mostra com hem visitat les cases de Federico a la Huerta de San Vicente i Fuente Vaqueros, la tomba de Dante a Ferrara, com voldríem visitar  la Lisboa de Bernardo Soares, i pensem que això està bé, malgrat tenir la certesa que no és prou i que el veritable esdeveniment, que és la publicació d’un llibre inèdit, no ha rebut l’atenció merescuda. Ens hem quedat amb ganes de més rebombori, perquè estem convençuts que es tracta d’un gran esdeveniment. Demanar més que el grapat de crítiques i articles entusiastes que s’han publicat ací i allà, potser seria demanar massa. Encara com l’ajuntament ja no mana cremar la rosa de paper, sinó que fins i tot hi ha una institució que, des de la seua evident mancança de sentit, es dedica a fer exposicions dignes com aquesta. Siga com siga, passegem per l’exposició després d’haver pres un aperitiu en una terrassa de la plaça del Carme, sota un càlid sol nadalenc, i descobrim que és una mostra feta amb rigor i amb l'estima familiar dels hereus del poeta, els familiars i els literaris, que som tots, i escoltem la veu d’Ovidi recitant el Coral romput: “De res. A manar. Ja sap: Misser Mascó, 17” i ens ve al cap aquell poema que ens ha arribat nou, com una carcassa en la nit dels anys, des de 1966, i que tanca L’inventari clement de Gandia i que justifica per sí sol la recuperació d’aquest llibre que s’havia perdut entre els arxius municipals de Gandia i el del mateix poeta. L'últim poema justifica tot el llibre, però no és l'únic. Mireu, si no, aquest, que dóna títol al pròleg que han escrit Maria Josep Escrivà i Josep Lluís Roig per a l'ocasió:



LA PÀTRIA, COM EL PA


I


Mirava la ciutat, des de l'horta, al crepuscle.

Sorgia una boirina sufocada, rogenca.
Jo veia la ciutat, des de l'horta, com una
                       galta de novençana,
                       com una galta de gerani.

II


Pensava la ciutat, llunyana, des de l'horta,

com la boca d'un forn: com els forns on encara
el pa es coïa amb llenya. Jo encara no tenia
                     una idea de pàtria:
                  tenia una idea de forn.

III


(Ara pense la pasta, que s'agafa i es xafa
contra el taulell de fusta amb uns colps violents
i després hom la nafra amb un ganivet ràpid,
                      i abans d'entrar-la al foc
                     s'ha de pujar a l'alcavor...).


Comentaris

Amb quina claredat es reafirma una en reconèixer el respecte que Ovidi Montllor tenia per la poesia d'Estellés! Aquest 'Coral romput' és insuperable.
El motiu del carrer Misser Mascó ens està aportant informació molt interessant sobre la poesia d'Estellés. Segons el propi autor (la informació és de Jordi Oviedo), pensava titular tot el llibre amb el nom d'aquell carrer, que fou el seu domicili en 1958-59. Em pareix que això és un motiu de pes per a descartar rotundament que Estellés se sentira descontent, per exemple, amb L'inventari clement en la versió original, i renunciara voluntàriament a publicar aquell llibre.
Has fet una barreja preciosa entre literatura i vida quotidiana. Eres un estellesià incorregible. Gràcies una altra vegada.
Sif ha dit…
El Coral, tant el poema com l'enregistrament d'Ovidi i Toti són dues obres mestres, a més de contundents.
Gràcies a tu i a tots els que heu fet possible que coneguem aquest Estellés nou.
Laura Santacruz ha dit…
Gràcies, Pau, per compartir aquest apunt i, així, desvetllar-me una mica; gràcies, M. Josep Escrivà -i Josep Lluís Roig, per, com diu, Pau- el treball que ha fet possible que gaudim d'aquest nou poemari d'Estellés: http://blogspersonals.ara.cat/estirardeltuit/
Sif ha dit…
Un plaer, lectora!
Albert ha dit…
Un esplèndid regal de cap d'any, aquesta aportació teva sobre una exposició de la qual no tenia cap notícia, acompanyada d'alguns brillants. Gràcies, Pau!
Sif ha dit…
Albert, l'exposició hi serà fins el 17 de febrer, potser encara arribes a veure-la si véns per València. Sobretot, però, et recomane que et faces amb un exemplar de L'inventari clement de Gandia que, com diu Maria Josep, aporta noves dimensions al motiu de Misser Mascó, 17, l'adreça on va viure Estellés els anys 58-59 i que ha esdevingut un espai literari imprescindible de la seua poesia.

Bon any!
Vicent ha dit…
Encara no l'he vist, l'exposició; però amb el text del Pau i els comentaris següents que tos plegats formen com diu l'Albert, un grapat de brillants que il·luminen un altra faceta, nova, diferent del sempre contundent Estellés.
Gràcies per anar plenant les llagunes que l'educació oficial del nostre temps d'estudiants ens deixà.
Sif ha dit…
Gràcies a tu per la visita!