Enhorabona, Jaume!

El 22 de maig farà un any que una gran quantitat d'amics vàrem homenatjar Jaume Pérez Montaner a Ca Revolta. Ara fa una estona acabem de saber que Jaume ha rebut també el reconeixement dels socis de l'AELC i que ha rebut el premi Jaume Fuster. No escriuré una crònica apressada per celebrar-ho, perquè tampoc tinc els detalls, però sí que trauré del calaix la crònica que vaig escriure amb motiu d'aquella festa a la Revista Saó, al número 383 de juny de 2013. Enhorabona, Jaume, pel premi, però sobretot per seguir escrivint i publicant bona poesia.




VALÈNCIA RET UN MERESCUT HOMENATGE A JAUME PÉREZ MONTANER

La nit del 22 de maig la ciutat de València va pagar un deute amb un poeta que contribueix des de fa dècades a fer-la més habitable. L’homenatge a Jaume Pérez Montaner, poeta, professor i home compromès, es va celebrar a Ca Revolta i hi van participar més de cent persones, representants del món acadèmic i literari valencià de diverses generacions, des dels més joves fins als més veterans. Jaume Pérez Montaner va entrar a la sala convençut que assistia a una lectura poètica de Montse Anfruns i d’Isabel Robles i es va trobar amb un centenar d’amics que el rebien amb un afectuós aplaudiment. Durant les setmanes anteriors, coordinats per Poesia per la Revolta i la Forest d’Arana s’havia preparat la festa amb total discreció, per tal d’agafar per sorpresa l’autor de llibres com Adveniment de l’odi, L’oblit o Solatge. Com va destacar el poeta Manel Marí, conductor de l’acte, si no hagués estat així, es corria el risc que Pérez Montaner, hagués declinat humilment la invitació.
Marí va explicar, a més, que es tractava d’una festa dedicada a un home amb un ferm compromís en totes les tasques que ha desenvolupat, com a professor, com a poeta i intel·lectual i com a ciutadà i, sobretot, a una persona bona que ha fet una feina impagable des de la més absoluta humilitat. La resta de parlaments van abordar diferents aspectes de la vida del poeta. Francesc Codonyer va recordar els mesos que va passar a la presó per les seues activitats antifranquistes. Els professors Vicent Salvador (UJI), Lluís Alpera (UA), Ramon Rosselló (UV) i Antoni Martí Monterde (UB) van elogiar el seu paper docent, investigador i impulsor de vocacions. Toni Gisbert (ACPV) va recordar el seu compromís cívic amb la llengua i el país i Gemma Pasqual (AELC), els seus anys com a president d’aquesta institució. També hi va haver un moment per al record de Vicent Andrés Estellés amb la presència de la filla del poeta de Burjassot, Carmina Andrés i la seua família, que van protagonitzar un dels moments més emotius de la nit. Els poetes Pere Bessó i Marc Granell van destacar la importància cabdal de l’obra poètica de Montaner dins de la literatura catalana, així com de les traduccions de poetes com e.e.cummings, Anne Sexton o Wallace Stevens. Finalment, Isabel Robles, companya de tota la vida i també poeta i traductora, va fer un discurs punyent i tendre alhora. A l’acte també van participar els músics Carles Pastor i Miquel Gil. La festa va continuar amb un sopar multitudinari i amb un recital de poemes dedicats a Jaume que han estat recollits en una plaquette que Ca Revolta ha editat per a l’ocasió.

En definitiva, una nit que va servir per reivindicar una figura imprescindible de la nostra cultura, una persona que es mereix tots els homenatges que li vulguen fer els amics i conciutadans que saben reconèixer els mèrits dels homes i les dones que la fan viure. 

Comentaris

No coneixia l'homatjat: estem tan a prop i alhora tan lluny, malauradament...
M'adhereixo amb molt de gust a l'homenatge.
Albert Lázaro-Tinaut
Sif ha dit…
Et recomane molt la seua poesia, Albert, així com els seus assaigs sobre Estellés.