Els inventaris clements

Avui que fa 21 anys que va morir Estellés recupere un article publicat l'any passat a Caràcters, al número 62, en què comparava els dos inventaris clements.


ELS INVENTARIS CLEMENTS

Qui mire de comparar els dos inventaris clements de Vicent Andrés Estellés que ara tenim a l’abast es trobarà que hi ha poca feina a fer: són dos llibres completament diferents. Coincideixen el títol i la divisió en cinc parts marcades amb números romans. I això és tot. A més, el nou, el de Gandia, sembla un llibre molt més tancat, més coherent, més “llibre”. L’anterior, el que es va publicar el 1971, es presenta, a la llum del que hem conegut ara, més desllavassat: “un llibre dividit en cinc apartats, molt fragmentari i amb un caràcter més semblant a un treball miscel·lani que no a un llibre concebut i presentat a un premi literari” segons afirmen Roig i Escrivà, curadors de L’inventari retrobat. Tanmateix, el nou no invalida el vell, sinó que en facilita la interpretació i ens permet llegir millor el seu caràcter d’urgència.
Igualment, L’inventari clement de Gandia il·lumina altres racons de l’obra estellesiana. De fet, aquesta peça encaixa molt bé en el trencaclosques dels poemes d’aquells anys seixanta en què el poeta de Burjassot escrivia per als calaixos. Com ha assenyalat Jordi Oviedo, si comparem els originals, en els poemes més lligats pel que fa al to i l’estil amb el Llibre de meravelles, els de la darrera secció, hi coincideix també la tipografia i el paper, a més de l’alexandrí. Oviedo també destaca les relacions que s’estableixen amb El gran foc dels garbons o el Coral romput (l’adreça del poeta, els grills, les granotes, la vista de l’horta i la mar des del pis a ciutat, etc). De fet, més que un to i un estil, el que el lector avesat troba en aquest llibre nou són versos que ja coneix en contextos diferents. És sabut que Estellés té sintagmes, paraules i versos recurrents, però ací ens trobem amb versions anteriors de poemes que ja havíem llegit a l’Obra Completa, com ara sis dels set sonets de la tercera secció o el “Motiu per a un concert” que prefigura l’ègloga de Sal·lici del Primer llibre de les Èglogues.
L’inventari clement de Gandia esdevé, doncs, una clau que obri alguns dels panys de l’obra del fill del forner, una cruïlla que ens permet entendre una mica millor l’ofici d’Estellés. Mentrestant queda per fer, o encara ha de veure la llum i trobar el finançament que es mereix, l’inventari definitiu que ens depararà noves sorpreses. De moment, la feliç avinentesa de la troballa d’aquest inventari ocult als arxius municipals de Gandia ens ha lliurat un llibre nou que conté molts versos memorables i alguns poemes extraordinaris, dignes del millor Estellés. 


Comentaris

Que de pressa passen els anys (o més ben dit, que de pressa passem pels anys)!