Treći Trg


Ja ha eixit, a Belgrad, el número de Treći Trg dedicat a la literatura catalana, amb aquesta fantàstica portada i contraportada dissenyada per Dragana Nikolić. Treći Trg és el nom de la revista i del col·lectiu de poetes serbis que ens van convidar a mi i a altres cinc poetes al mes de març a Belgrad. Aquella trobada feia part d'aquest projecte que ara veu la llum en forma de revista literària. Tot el número està dedicat a la literatura catalana i hi inclou una crestomatia de la literatura catalana força interessant. Hi ha poesia (Ausiàs March, Jacint Verdaguer, Joan Alcover, Vicent Andrés Estellés, Raimon, Enric Cassasses, Pau Sif, Àngel Igelmo, Joan Fullana, Pau Vadell, Joan Tomàs Martínez i Jaume C. Pons Alorda), prosa (Ramon Llull, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Jesús Moncada Barbal), prosa breu (Pere Calders, Quim Monzó, Empar Moliner, Francesc Serés), teatre (Sergi Belbel i Jordi Galceran) i aforismes (Joan Fuster). El número també inclou una sèrie d'entrevistes amb alguns dels autors, entre els quals nosaltres sis i una introducció de Pau Bori, lector de català de Belgrad i veritable alma mater de tota aquesta moguda, juntament amb Dejan Matić i els altres poetes serbis del col·lectiu.

La meua participació a la revista, a més del poema que m'han publicat traduït per les estudiants d'en Bori i pel poeta Branislav Prelević, es completa amb la traducció a quatre mans amb l'amic Nikola Vuletić, d'Els Amants de Vicent Andrés Estellés i de 59 Judicis finals del savi de Sueca.

Ací us deixe un tast.


2. Ja coneixeu el cèlebre aforisme grec "Joan Fuster és la mesura de totes les coses".


2. Već poznajete slavni grčki aforizam: «Žuan Fuster je mera svih stvari».


62. És perillós de guanyar-se l'enemistat d'un estúpid, perquè els estúpids solen ser més nocius que no pas els malvats. Però, de més a més, resulta moralment molt incòmode: amb un estúpid per enemic sempre tenim la sensació d'estar fent el ridícul.


62. Opasno je kada steknemo glupana za neprijatelja jer su glupani obično štetniji od zlih ljudi. Štaviše, to je nezgodno u moralnom smislu: kada imamo glupana za neprijatelja, uvek imamo osećaj da ispadamo smešni.


134. Viure és trair.


134. Živeti znači izdati.


187. No esperis ni temis, i seràs perfecte.


187. Ne nadaj se i ne boj se, i bićeš savršen


441. I després de tot què? Ens hem de morir. No hi ha més remei


441. I posle svega, šta? Moraćemo da umremo. Nema leka.



Gràcies Pau, gràcies Dejan, gràcies Dragana, gràcies Branko, Mina, Maja, Anja i Tatijana.

Comentaris

Ha eixit un assaig sobre Fuster que encara no ha arribat a La Tralla i l'espere en candeletes: L'agitació de l'escriptura. Itineraris entre la vida i l’obra de Joan Fuster (Perifèric edicions) de Josep Ballester.
Algú en sap res?
novesflors ha dit…
Em sembla francament interessant.
Sif ha dit…
Efectivament, sona molt interessant, però jo tampoc tinc cap notícia. A veure si arriba a la Tralla i ens en parles, Biel.