Corti Sconte

"Hi ha, a Venècia, tres indrets màgics i amagats: un en Calle dell'amor degli amici, un segon prop del Ponte delle Maravegie, el tercer en Calle dei Marrani als voltants de San Geremia in Ghetto Vecchio. Quan els venecians estan cansats de les autoritats constituïdes van a aquests tres llocs secrets i en obrir les portes que hi ha al fons d'aquells patis se'n van per sempre a llocs bellíssims i a altres històries".

Zadar, com Venècia, està plena de racons amagats, de corti sconte, amb pous, piles, plantes que s'enfilen lliurement pels murs vetustos (quines ganes tenia d'escriure 'vetust') o no tant, amb finestres i arcs, amb eines abandonades o emmagatzemades, amb roba estesa, algunes fins i tot amb algun cafè secret o una galeria d'art o amb alguna antiga inscripció com aquella d'una casa hipotecada que es troba en un pati amagat prop de Kovačka Ulica (Ruga Fabrorum) i que diu: "non mi conprar che son condizionata se non voi far bona vscita mal intrata") i amb gats i coloms que es disputen les restes de menjar que les senyores deixen en platerets de llanda a boqueta nit. En aquests llocs respira encara un aire màgic i cruel, amable o podrit, allò que la gent sol dir 'decadent' i que és el batec d'una ànima experimentada i cansada, un aire que han respirat amants i aventurers i pirates, putes, bisbes, mercaders, mariners, exiliats, soldats, romans, venecians, croats, albanesos, serbis, austríacs, feixistes i partisans, com en un còmic d'Hugo Pratt es creuen les històries de mil personatges.

Us deixe un d'aquests racons i uns versos meus escrits un dia.




Zadar
Cantava Corto Maltés,
llunyedars d’una terrassa,
navegar és necessari,
viure, diuen que no massa.


Comentaris

Que ben lligada tota l'entrada. Felicitats ;)
Laura Dalmau ha dit…
Indrets màgics amb aire decadent com dius tu, on gats i coloms que es disputen les restes de menjar ... com el barri antic de la bella Barcelona.
I estic d’acord amb el biel barnis... tot una posada en escena magnífica amb un vers final: navegar és necessari,
viure, diuen que no massa

Per cert Pau, m’ha encantat la fotografia
:O)
digue'm ariadna ha dit…
... En indrets així, de Zadar, de Venècia, o d'altres ciutats, la tonada de Corto i les teves paraules, el dibuix de Pratt i les ombres de les cases, es confonen en l'atmosfera d'aquests racons amagats. M'ha agradat molt...
=:)
Anònim ha dit…
Coincideixo amb els comentaris, el text és encisador. Gràcies per presentar-me en Corto.
Sif ha dit…
Vaja, gràcies a tots quatre. Hi havia bona matèria primera i vaig mirar de cuinar un bon plateret, m'alegre que us haja agradat. Passejar per aquests racons i poder compartir-ho després és un plaer.