Després de soterrada la tendresa. Homenatge a Maria Beneyto


El 15 de març de 2011 ens va deixar Maria Beneyto, una personalitat literària fonamental per entendre la cultura valenciana de la segona meitat del segle XX. Una personalitat, a més, rica, complexa, profunda i, amb tota certesa, que necessita arribar a més públic i més lectors, perquè encara pot estendre més les ales de la seua veu tendra i punyent. Per això, ara que fa dos anys que ens va deixar, des de Poesia per la Revolta s'ha organitzat un homenatge que pretén, sobretot, fer reviure l'obra de Maria de la millor manera possible: llegint-la en públic, reflexionant-hi i reivindicant-la. Ací baix us deixe la informació sobre l'homenatge i un poema de Maria.

Després de soterrada la tendresa 
vàrem llençar els pètals de la neu, que afegia 
més gel, al que amagava la glaçada disfressa 
on l'au del vidre congelat vivia. 

Turmells de ballarina, amb les venes dolentes. 
El caliu quiet i ocult. Les mans creuades. 
Cent buits per avançar a les palpentes. 
A cor nu de la flama, les donzelles cremades. 

Al soterrar anàrem. Eixam de nines tortes 
-un ull al frigorífic- estenia 
veus de paper, paraules plastificades, mortes. 
En secret el sepeli. Com calia. 


DIMARTS 12-MARÇ 20.00

Dos anys després que ens deixara la poeta valenciana Maria Beneyto (15 de març de 2011), des de Poesia per la Revolta volem reivindicar la seua figura com una de les veus fonamentals de la literatura feta a València tant en castellà com en català.
Per això comptarem amb la presència de Eduard J. Verger, Teresa Pascual, Maria Lacueva i el grup Argila l’Aire que ens acostaran l’obra de Maria Beneyto des de diversos punts de vista i de lectura. A més, al final de l’acte qui vullga es podrà afegir a l’homenatge llegint els versos que més s’estime de la poeta

Comentaris