Xicra



Xicra Edicions s'ha presentat en societat aquest matí amb la divisa (o hashtag o eslògan) #noparlisamblabocabuida. Es tracta d'una nova editorial amb seu a Palma. Els pares de la criatura són Joan Tomàs Martínez i Pau Castanyer, dos homes valents i multidisciplinars que estan prou bojos per començar un projecte editorial que vol publicar poesia, assaig i còmic en català, i que tenen el trellat suficient perquè l'aventura arribe a bon port. 
El projecte és hereu, o n'és una evolució lògica de, l'esperit i el catàleg de la col·lecció de poesia La Cantàrida, que durant els primers 18 números cresqué sota l'aixopluc de Documenta Balear i que ara alça el vol i es posa a l'ansa d'aquesta xicra. Així doncs, Xicra naix ja amb una col·lecció de poesia en marxa i que arriba al número 19. Per a mi és un honor, un gust, un plaer, una xamba, una sort, estar implicat en cos i ànima en aquest número 19 i, per tant, en el naixement de Xicra. Perquè el número 19 de La Cantàrida, i el primer llibre de Xicra Edicions, és el poemari de Petar Matović Les maletes de Jim Jarmusch, en la traducció del qual he esmerçat unes quantes hores durant els darrers dos anys.
Xicra Edicions no és, però, només poesia, ni només la col·lecció La Cantàrida. El projecte inclou una col·lecció d'assaig Viró i la col·lecció de còmic Tallanassos. Encara no podem parlar de cap resultat en aquest sentit, però d'entrada em sembla importantíssim el compromís amb el pensament i, sobretot, el compromís amb el món del còmic, un art que no té en català la importància que hauria de tenir.
En els propers dies penjaré informació sobre el llibre de Petar Matović i sobre les presentacions que farem a Palma, el 3 de març, i a València, el 6, De moment, enganxe ací baix un parell de vídeos promocionals de Xicra, una editorial que ben segur dirà moltes coses, perquè hi treballa gent que no parla amb la boca buida:






Comentaris

Anònim ha dit…

Endavant amb la iniciativa!