Ressenya de Breakfast at Saint Anthony's Market

Josep Lluís Roig ha escrit aquesta ressenya de Breakfast at Saint Anthony's Market i del poemari Densidad, de Juan Vico, que l'acompanya per al número 30 de la revista Lletres Valencianes i l'ha reproduït al seu blog.



DOS TIPUS DE POESIA ANTAGÒNICS QUE SÓN DOS ENCERTS
Els dos (joves) guanyadors del XIV Certamen de Poesia Marc Granell ens proposen dues maneres d’escriure ben diferents –poesia concreta o poesia abstracta- amb uns resultats brillants

Com cada any, s’ha publicat la plaquette amb els premis de poesia Marc Granell – Vila d’Almussafes. Aquest 2011, a més, el llibret té el valor afegit d’ajuntar dues propostes antagòniques però totes dues fascinants.
La primera que ens trobem és la de Pau Sif i el seu irreverent títol "Breakfast at Saint Anthony’s Market (novel•la)". Aquest recull, que entra i ix de l’àmbit poètic amb total naturalitat, també entrecreua dues històries –la mort de l’autor croat Janko Polić Kamov (del qual podem trobar «Blasfèmia» en la mateixa Edicions 96) l’any 1910 a Barcelona i les vivències en present a la Barcelona actual del jo poètic- amb una facilitat sorprenent.
De vegades és tan volgudament detallista, concret, com si volguera «épater» els lectors de poesia. O que pense que en els detalls hi ha la salvació. Amb versos com «Llegir la matrícula d’una moto: CB178BHP.» I, tanmateix, el resultat transpira poesia, alhora que aconsegueix reflectir un ambient, una ciutat, un desencant, que queda resumit a la perfecció al darrer i més breu poema –espill i resposta del primer: «Mai no he estat un bon cràpula. / Alguna nit, però, he vist el ventre obert de la ciutat. / L’espera inútil.»
Per l’altra banda, Densidad de abandono de Juan Vico és un magnífic tractat de metapoesia i poesia abstracta, amb poemes ben aclaridors com: «Cortinas flotando / en la habitación // sin la habitación.» o de vegades joganers com el poema «H», on la visió del cel des de la finestra d’un hospital ve marcada per l’«hazul». 
En aquests versos, Juan Vico es confirma com una veu densa, amb cos, tancada sobre el fet poètic, però alhora permeable a l’exterior, amb una visió que, tanmateix, sempre queda marcada, velada, per aquesta experiència poètica que suara comentàvem. I no és aquest un punt negatiu en la seua poètica, sinó que és ben bé a l’inrevés: li dóna un accent nou, una personalitat diferent que ens fa pensar en un autor de gran recorregut futur. 
De manera que, en aquest llibre ens trobem amb dues propostes ben diferents però alhora compatibles, com en una gradació: en el primer cas la concreció entra als versos com una riuada purificadora que neteja rambles i rius i en el segon, la poesia tancada s’aprofita d’aquesta realitat per a evitar que la metaliteratura es convertisca en irrespirable, tot dotant-la de nous matisos enriquidors. Més que davant de dues promeses, ens trobem davant de dues realitats.

Josep Lluís Roig
Ressenya sobre: "Breakfast at Saint Anthony’s Market (novel•la) / Densidad de abandono" de Pau Sif / Juan Vico (Premis de Poesia Marc Granell – Vila d’Almussafes);
Edicions 96 / La Pobla Llarga / 2011
(Apareguda a "Lletres valencianes" núm. 30)

Comentaris