Moguts per la poesia


Un article del Diari de Balears:


Moguts per la poesia

LA COL·LECCIÓ LA CANTÀRIDA CONTINUA AMB LA FILOSOFIA DE PRESENTAR ELS SEUS POEMARIS ARREU DELS PAÏSOS CATALANS I ES PLANTA A PALMA, A BARCELONA I AL PAÍS VALENCIÀ

Maria Llull | 09/02/2011  DIARI DE BALEARS

"Volem donar vida als llibres, que el seu recorregut no s'acabi amb la publicació. El cercle s'ha de tancar a tots els racons del Països Catalans amb la recitació oral de la poesia, que és allò que l'acaba de fer". Aquesta és la declaració d'intencions de Joan Tomàs Martínez (Palma, 1984), coordinador de la col·lecció de poesia La Cantàrida, de l'editorial Documenta Balear, des de setembre passat. "Aquesta ha estat la vocació fundacional de La Cantàrida des que començà: no ens limitam a l'edició de llibres, sinó que els donam una dimensió arreu del territori, amb presentacions, recitals i performances", continua.

Si s'ha de parlar de presentacions, aquest mes de febrer n'arriba ben farcit. Pau Vadell i Pau Sif presentaren ahir mateix a Palma els seus poemaris, Apèndix city i Viatger que s'extravia, números 13 i 14 de l'esmentada col·lecció. Els poetes de La Cantàrida continuaran avui la gira a Barcelona. En aquest cas, hi compareixeran cinc autors. A Pau Vadell i a Pau Sif, s'hi afegiran Nando Barandiariaín (Bebop!), Lucia Pietrelli (Fúria) i Xavier Serrat (Breu enciclopèdia Universal il·lustrada).

Les següents passes de quatre d'aquests cinc poetes (hi mancarà Nando Barandiaín) es dirigiran cap al País Valencià. Dijous, a València; divendres, a Burjassot, i dissabte, a Camot. Tota una marató de presentacions. "Aquesta és la primera vegada que en feim tantes, però l'experiència és molt interessant i segurament la repetirem", comenta Joan Tomàs Martínez. "Hem aprofitat que feim el viatge a València per anar a diferents racons, perquè sempre intentam anar a més d'un espai, descentralitzar les nostres presentacions", assenyala.

Primera aturada: Palma Apèndix city, de Pau Vadell (Calonge, 1984), i Viatger que s'extravia, de Pau Sif (La Pobla de Farnals, 1978) foren els poemaris que es mostraren ahir a Palma, a Can Alcover.  En el cas del treball del mallorquí Pau Vadell, Apèndix city és el segon volum d'una trilogia que s'inicià l'any 2009 amb Akbar, també publicat a La Cantàrida. "Continuu amb els mateixos temes, amb la crítica als postmoderns", explica Vadell. "També hi ha un atac a la qüestió del turisme perquè Barcelona, on jo visc, s'ha convertit en una ciutat feta pel i per al turisme".

Aquest és un llibre que va més enllà de ser una mera recol·lecció de poemes. "És un llibre objecte. Té un pròleg fotogràfic en el qual Joan Vidal (Santanyí, 1977) ha captat algunes imatges de Barcelona, a més de tres epílegs", prossegueix un Vadell que, malgrat que no es considera "extravagant", tampoc no troba el gust a "ser habitual". "Només som un al·lot de poble que viu a Barcelona", sentencia el poeta. "Es tracta de crear sentiments en els altres, ja siguin positius o bé negatius".

Pau Vadell li agrada experimentar, i no ho ha deixat de fer a Apèndix city, poemari escrit en prosa. "Mai no havia escrit en prosa, i la veritat és que m'ha anat molt bé per a les descripcions", comenta. "No sé cap on vull anar ni què vull fer. Vaig provant", precisà.
L'empremta dels viatges
En el cas de Pau Sif, Viatger que s'extravia és un poemari que reflecteix el punt de vista de l'escriptor valencià sobre diversos llocs pels quals ha viatjat. La ciutat italiana de Venècia hi ocupa un lloc important. "Hi vaig viure un any i no m'he pogut resistir a la temptació d'escriure sobre ella. Sé que és un repte, perquè tothom ha parlat de Venècia", apunta Sif.

"Hi ha altres poemes del llibre que són els que s'han salvat en els meus viatges des de casa meva, a València. He intentat parlar de com es pot veure la bellesa a partir de la destrucció, començant per la meva ciutat", comenta. Hi ha tants viatges com viatgers, i Pau Sif vol reflectir la seva visió "dels paisatges, la gent, i els seus problemes". El poeta valencià viu a la ciutat croata de Zadar. I precisament a Croàcia viatjaran els poetes de La Cantàrida el mes de març, en una data que encara s'ha de confirmar.

Comentaris