Kalelarga


Kalelarga és el carrer que creua Zadar pel mig. El decumanus de la ciutat romana, el carrer que porta de la plaça del poble (Narodni Trg), que abans havia estat dels senyors i abans encara Platea Magna fins al fòrum, la catedral i més enllà, fins a Kampo Kaštelo. La foto està feta des del campanar de la catedral en direcció a Narodni Trg. Kale Larga és un d'aquells topònims de Zadar que conserven la forma veneciana. Encara que el nom oficial siga la traducció Široka Ulica, hi ha gent que si li demaneu per aquest nom no us sabria donar notícia.
Hi ha una cançó, una de les que més canta la gent de Zadar quan s'ajunta a fer festa, que porta per títol Kalelarga. La lletra evoca la passejada d'una parella per la ciutat i cita alguns dels indrets més estimats pels zadarencs com l'església de Sant Donat, els Quatre Cantons o Varoš. Tomislav Ivčić, l'autor de la cançó fou un cantant de música lleugera dels anys setanta que, basant-se en la sonoritat de la música tradicional de Dalmàcia, va escriure alguns grans èxits que encara sonen a totes les ràdios i encara es canten a totes les festes.
La cançoneta forma part del paisatge musical d'aquesta ciutat. Tant si agrada com si no, com aquelles cançons d'estiu que tornen a sonar una i altra vegada a les verbenes dels pobles i que tothom se sap de memòria indefectiblement. Des que visc a Zadar, l'he escoltat centenars de vegades, sovint a les tantes de la matinada, mentre intente dormir i grups de gent passen prop de la meua finestra camí de la discoteca.
L'estiu passat, mentre estava de vacances a casa, Josep Carreras va fer un concert davant de Sant Donat i a mena de captatio benevolentiae va cantar-la acompanyat d'una klapa, és a dir d'un grup de veus masculines que normalment canta a capella o només amb una mandolina o una guitarra, encara que en aquella ocasió cantaven acompanyats de tota una orquestra.

Comentaris

Magnífic, Pau! És un d'aquells "posts" que val la pena guardar a "favorits". Gràcies per aquest plaer.
Sinister ha dit…
Ai Zadar, puta ciutat meua!

Qui estirpara' els teus defectes i els teus cancers?
M'agrada, em fas visitar el país que t'acull des de l'ordinador de casa. Salut!
Sif ha dit…
Salut amics i gràcies per visitar Zadar amb mi. Feu companyia.